Založ si blog

Rekreácia pri Bratislave len pre vyvolených? Možným riešením je petícia.

Posledné mesiace nastala privatizácia a devastácia verejne využívaného jazera a lesa. Ide o okolie pieskovne a samotné jazero v Plaveckom Štvrtku. Slúži ako miesto oddychu a rekreácie po niekoľko generácií rodinám zo Záhoria aj Bratislavy. Jazero je v širokom okolí jediným jazerom s pieskovým pobrežím s vodou vhodnou na kúpanie. Vôňa borovíc a upokojujúca hladina predurčuje na oddych tela aj duše po náročnom dni, v teplom letnom období. Zároveň piesok a mierny breh jazero predurčuje k detským hrám. Jazero navštevujú aj rybári.

Pozitívne sa o jazere vyjadruje napríklad nasledovný zdroj a prirovnáva ho k Chorvátsku:

Desaťročia sa v okolí jazera nachádzali drevené chaty, ktoré využívali chatári, zapadali do lesných porastov v okolí jazera. Pred niekoľkými sezónami pribudli „chaty“ na strane jazera pri železnici, ktoré nezapadajú do typického záhoráckeho lesa ale ide o nevkusné veľké rodinné domy, ktoré kolú oči ako päsť na oko. Pobrežie jazera sa však dalo využívať aj naďalej.

Zmena nastala ku koncu sezóny, keď parcely pri pobreží odkúpili noví súkromní majitelia a nastala privatizácia priestranstva, ktoré bolo využívané širokou verejnosťou, a to v rozpore s územným plánom obce. Prebieha výrub drevín, devastácia pobrežia, pribudli móla pre člny/vodné skútre a zahájila sa aj výstavba. Noví majitelia sa správajú agresívne voči starostovi Plaveckého Štvrtka a jednajú proti verejnému záujmu – povyšujú súkromné vlastníctvo nad verejný záujem. K pobrežiu majú umožniť prístup ľuďom k vode – t. j. nemajú stavať bližšie ako 15m od brehu, nemajú stavať ploty (maximálne živé), výrub a stavebné úpravy majú rovnako určité pravidlá.

Vznikla petícia na zachovanie tohto jedinečného miesta:

https://www.facebook.com/pages/category/Lake/Jazero-Pieskov%C5%88a-SRZ-Z%C3%A1horie-1605409229705489/

V odkaze je vidieť devastáciu, ktorá nastala v posledných týždňoch ako aj aroganciu s akou komunikujú noví majitelia so starostom. Možno mali dobré úmysly a chceli zveľadiť územie, fakty sú ale nasledovné:

  1. obmedzili prístup k vode (rybári majú nárok na prístup na základe zákona o rybárstve a ostatní rekreanti na základe územného plánu obce)
  2. devastujú prírodu
  3. stavby ktoré stavajú svojim zjavom narúšajú prírodný charakter územia
  4. privatizujú priestor, ktorý má slúžiť všetkým
  5. povyšujú vlastnícke právo nad ostatné zákony

Podobný osud stretol jazerá v Sekuliach aj Jakubove, no aj okolie houseboatov v Bratislave. Chceme aby zbohatlíci sprivatizovali všetky pekné miesta a devastovali ich? Aby naše deti a vnúčatá videli prírodu len z obrázkov? Aby povyšovaním sebeckých záujmov nad úroveň spoločnosti ničili budúcnosť našich potomkov?

Japonsko / Koronavírus / Covid / Očkovanie / Seniori /

Japonskí seniori zomierajú doma a osamote, ročne ide o desaťtisíce prípadov

15.05.2024 08:56

Japonsko dlhodobo zápasí s problémom starnúcej populácie a nízkej pôrodnosti.

vojna na Ukrajine, výcvik vojakov, Charkov, národná garda

Rusi v Charkovskej oblasti spomalili útočné tempo, budujú nárazníkovú zónu

15.05.2024 08:30

Niekoľko ukrajinských vojenských predstaviteľov v utorok oznámilo, že sa situácia v oblasti pomaly stabilizuje, pripomína ISW.

boeing

Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

15.05.2024 06:30

Zahynulo pri nich dovedna 346 ľudí.

Kirjat Šmona / Izrael / Libanon /

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

15.05.2024 06:26

Zásielku ešte bude musieť odsúhlasiť Kongres.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2307x
Priemerná čítanosť článkov: 2307x

Autor blogu

Kategórie

Archív